Konfitura z czerwonej cebuli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2419
Konfitura z czerwonej cebuli
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g czerwonej cebuli
  • 75 g cukru
  • 3 mielone goździki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać oliwę w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Potem zwiększyć ogień i zrumienić ją. Do zrumienionej cebuli dodać tymianek, sól, pieprz, mielone goździki oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać wino z octem balsamicznym i gotować przez 30 minut na dużym ogniu, po czym doprawić do smaku przyprawami. Po tym czasie całość wymieszać, odparować i przełożyć do słoika. Gotową podawać do mięs i pasztetów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów