Zupa kalarepowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1772
Zupa kalarepowa
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 2 młode kalarepy
  • 2 marchewki
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalarepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, kalarepę, marchew i rozmrożony, zielony groszek. Całość zalać wodą, dodać do tego kostkę bulionową i gotować przez 20 minut na średnim ogniu. Następnie stopić 2 łyżki masła na patelni, wsypać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Przelać ją wraz ze śmietanę do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i mieloną gałką muszkatołową, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów