Zupa kalarepowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1772
Składniki:
- 100 ml śmietany 18%
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 3 łyżki masła
- 2 młode kalarepy
- 2 marchewki
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 1 kostka bulionowa
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalarepę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, kalarepę, marchew i rozmrożony, zielony groszek. Całość zalać wodą, dodać do tego kostkę bulionową i gotować przez 20 minut na średnim ogniu. Następnie stopić 2 łyżki masła na patelni, wsypać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Przelać ją wraz ze śmietanę do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i mieloną gałką muszkatołową, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)