Zupa groszkowa z sałatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1877
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 250 g zielonego groszku w łupinie
- 4 liście sałaty
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 2 liście bazylii do dekoracji
- 2 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groszek w łupinie oraz sałatę dokładnie umyć. Groszek pozbawić końcówek, a sałatę pokroić na drobne kawałki. Całość zalać bulionem warzywnym i postawić na małym ogniu. Dymkę obrać ze skóry i dodać do gotowanych składników. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zagotować na średnim ogniu, po czym wyciągnąć liść laurowy, a resztę zagotowanych składników zmiksować mikserem. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i doprowadzić do wrzenia. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)