Przegrzebki z selerem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1710
Składniki:
- 30 g surowego boczku
- 8 mrożonych przegrzebek
- 3 łyżki oleju
- 1 seler
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, przełożyć go do rondla i zalać wodą tak, aby plastry nie wystawały. Wlać do tego sos sojowy i ugotować do miękkości selera. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na talerz. Boczek surowy przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować. Następnie odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do selera na talerzu. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić z obu stron na rozgrzanym mocno oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)