Przegrzebki z selerem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1710
Przegrzebki z selerem i boczkiem
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g surowego boczku
  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 seler
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, przełożyć go do rondla i zalać wodą tak, aby plastry nie wystawały. Wlać do tego sos sojowy i ugotować do miękkości selera. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na talerz. Boczek surowy przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i szybko zagotować. Następnie odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do selera na talerzu. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić z obu stron na rozgrzanym mocno oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów