Zupa fasolowa i dynią piżmową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1695
Składniki:
- 250 g dyni piżmowej
- 10 g zielonego groszku w łupinie
- 4 ziemniaki
- 2 szklanki białej fasoli
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 2 l lekko osolonej wody i moczyć przez 6 godzin. Namoczoną postawić na małym ogniu i gotować. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Dynię piżmową obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i dodać do gotowanych składników w połowie ich gotowania. Dodać do tego zielony groszek, pokrojony na kawałki por, cebulę i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości składników. Gotową przelać do miski.
Komentarze (0)