Zupa drwali
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2765
Składniki:
- 1 szklanka fasoli
- 1 szklanka pęczaku
- 50 dag mięsa
- 10 dag kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- włoszczyzna z kapusta
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka jałowca tłuczonego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasole umyć i moczyć przez 2 godziny. Następnie do fasoli dodać dwa litry wody, pokrojone w duże kawałki mięso, kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek i lekko osolić. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać opłukany pęczak i gotować na małym ogniu do 30 minut. Po tym czasie do zupy dodać włoszczyznę z kapustą i przypieczoną na gazie cebulę. Całość dogotować do miękkości wszystkich składników przez 10 minut, doprawić czosnkiem roztartym z pieprzem i majerankiem. Podawać na gorąco.
Komentarze (0)