Zupa drwali

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2601

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
  • 1 szklanka pęczaku
  • 50 dag mięsa
  • 10 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • włoszczyzna z kapusta
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka jałowca tłuczonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasole umyć i moczyć przez 2 godziny. Następnie do fasoli dodać dwa litry wody, pokrojone w duże kawałki mięso, kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek i lekko osolić. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać opłukany pęczak i gotować na małym ogniu do 30 minut. Po tym czasie do zupy dodać włoszczyznę z kapustą i przypieczoną na gazie cebulę. Całość dogotować do miękkości wszystkich składników przez 10 minut, doprawić czosnkiem roztartym z pieprzem i majerankiem. Podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów