Zupa borówkowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2557
Zupa borówkowa
fot. sleepyneko / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 l borówek
  • 1 l wody
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Borówki umyć i gotować w 1 l wody 15 minut. Po ugotowaniu przecedzić przez i przetrzeć owoce przez sitko. Przetarte owoce połączyć z ugotowanym wywarem, dodać do tego śmietanę i zagotować. Do zagotowanej zupy wsypać cukier, dobrze wymieszać i podawać do spożycia na ciepło lub zimno. Zupa borówkowa najlepiej smakuje z makaronem nitki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów