Tarta borówkowa z lodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 923
Tarta borówkowa z lodem
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g lodów waniliowych
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • Wypełnienie:
  • 600 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Borówkę amerykańską umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, odwinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozgnieść je ręcznie i uformować w wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Przygotować wypełnienie: borówkę amerykańska, przesypać do miski, zasypać ją cukrem, skropić sokiem cytrynowym i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki przełożyć na ciasto z blachą do pieczenia. Wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Gotowe podzielić na porcje i podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów