Tarta borówkowa z lodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1108
Składniki:
- 400 g lodów waniliowych
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- Wypełnienie:
- 600 g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Borówkę amerykańską umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, odwinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozgnieść je ręcznie i uformować w wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Przygotować wypełnienie: borówkę amerykańska, przesypać do miski, zasypać ją cukrem, skropić sokiem cytrynowym i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu składniki przełożyć na ciasto z blachą do pieczenia. Wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Gotowe podzielić na porcje i podawać z lodami waniliowymi.
Komentarze (0)