Zupa belgijska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3713
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 cebule
- 30 dkg wołowiny bez kości
- 1 jabłko
- 2 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, przekroić na połowę, usunąć głąb, poszatkować i wrzucić do dużego garnka. Kapustę zalać 1,5 l wrzącej wody. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plastry, zeszklić na patelni na maśle i dodać do kapusty zaparzonej kapusty.Mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać do tego liść laurowy, cukier, pieprz i roztarty czosnek ze szczyptą soli. Całość gotować na małym ogniu około 70 minut. W czasie gotowania obrać ziemniaki, umyć drobno pokroić i dodać do zupy. Jabłko umyć, pokroić drobno ze skórka i dodać do gotowanej zupy. Wszystko gotować jeszcze przez 30 minut. Gotową zupę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)