Zupa belgijska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3713

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 30 dkg wołowiny bez kości
  • 1 jabłko
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, przekroić na połowę, usunąć głąb, poszatkować i wrzucić do dużego garnka. Kapustę zalać 1,5 l wrzącej wody. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plastry, zeszklić na patelni na maśle i dodać do kapusty zaparzonej kapusty.Mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać do tego liść laurowy, cukier, pieprz i roztarty czosnek ze szczyptą soli. Całość gotować na małym ogniu około 70 minut. W czasie gotowania obrać ziemniaki, umyć drobno pokroić i dodać do zupy. Jabłko umyć, pokroić drobno ze skórka i dodać do gotowanej zupy. Wszystko gotować jeszcze przez 30 minut. Gotową zupę podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów