Zupa bazyliowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4150
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 marchwie
- 25 dag fasoli
- 3 duże ziemniaki
- 10 dag tartego sera żółtego
- 3 łyżeczki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 filiżanka gotowanego makaronu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę przez 4 godziny moczyć w wodzie, po czym ugotować do miękkości. Marchew ugotować na miękko i dodać do fasoli przed końcem jej gotowania. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ćwiartki i razem z ziemniakami dodać do całości. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do zupy ugotowany makaron. Obrać ząbki czosnku, zmiażdżyć je razem z posiekaną bazylią, oliwą i dodać do zupy. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wierzch posypać startym żółtym serem.
Komentarze (0)