Zupa bazyliowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4150
Zupa bazyliowa
fot. Simon Aughton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 marchwie
  • 25 dag fasoli
  • 3 duże ziemniaki
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 filiżanka gotowanego makaronu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę przez 4 godziny moczyć w wodzie, po czym ugotować do miękkości. Marchew ugotować na miękko i dodać do fasoli przed końcem jej gotowania. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ćwiartki i razem z ziemniakami dodać do całości. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do zupy ugotowany makaron. Obrać ząbki czosnku, zmiażdżyć je razem z posiekaną bazylią, oliwą i dodać do zupy. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wierzch posypać startym żółtym serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów