Żółtka zapiekane z boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1865
Żółtka zapiekane z boczkiem i serem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 20 g tartego sera Gouda
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Skorupki jaj przeciąć ostrym nożem w górnej ich części i usunąć tylko białka. Żółtka pozostawić w skorupkach. Następnie oprószyć je szczyptą soli i pieprzu. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony przełożyć do skorupek z żółtkami. Następnie całość posypać tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Wszystko piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Gotowe posypać tartą gałką muszkatołową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów