Żółtka zapiekane z boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1865
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 20 g tartego sera Gouda
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Skorupki jaj przeciąć ostrym nożem w górnej ich części i usunąć tylko białka. Żółtka pozostawić w skorupkach. Następnie oprószyć je szczyptą soli i pieprzu. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony przełożyć do skorupek z żółtkami. Następnie całość posypać tartym serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Wszystko piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Gotowe posypać tartą gałką muszkatołową.
Komentarze (0)