Żółtka z miodem i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1412
Składniki:
- 300 g płatków kukurydzianych
- 4 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu gryczanego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Miód przelać do rondla, lekko go podgrzać na małym ogniu, a potem ściągnąć go z ognia. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu obrać je ze skorupek, usunąć białka, a same zaś żółtka obtoczyć w płynnym miodzie, po czym osączyć je z nadmiaru miodu i wyłożyć na talerz. Płatki kukurydziane przesypać do moździerza wraz z mielonym cynamonem i razem rozetrzeć na drobną miazgę. Roztartymi składnikami posypać namoczone wcześniej żółtka na talerzu.
Komentarze (0)