Żółtka z miodem i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1152
Żółtka z miodem i kukurydzą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g płatków kukurydzianych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu gryczanego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Miód przelać do rondla, lekko go podgrzać na małym ogniu, a potem ściągnąć go z ognia. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu obrać je ze skorupek, usunąć białka, a same zaś żółtka obtoczyć w płynnym miodzie, po czym osączyć je z nadmiaru miodu i wyłożyć na talerz. Płatki kukurydziane przesypać do moździerza wraz z mielonym cynamonem i razem rozetrzeć na drobną miazgę. Roztartymi składnikami posypać namoczone wcześniej żółtka na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów