Ziemniaki zapiekane z jajkami, boczkiem i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 970
Ziemniaki zapiekane z jajkami, boczkiem i kurczakiem
fot. dirtsailor2003 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g surowego boczku w plastrach
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć w mundurkach do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone ziemniaki. Doprawić je do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do czasu, aż się zetną. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem, zawinąć w plastry surowego boczku i spiąć małymi wykałaczkami. Potem rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na nim zawinięte wcześniej mięso do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów