Ziemniaki zapiekane z jajkami, boczkiem i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 970
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g surowego boczku w plastrach
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć w mundurkach do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone ziemniaki. Doprawić je do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wbić do tego jajka i smażyć do czasu, aż się zetną. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem, zawinąć w plastry surowego boczku i spiąć małymi wykałaczkami. Potem rozgrzać pozostały olej na patelni i smażyć na nim zawinięte wcześniej mięso do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (0)