Pomidory zapiekane z jajkami i bagietką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1546
Składniki:
- 4 pomidory rzymskie
- 4 jajka
- 2 małe bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka 2%
- natka selera
- sól
Opis przygotowania:
Pomidory oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Następnie pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Bagietkę pokruszyć na drobne kawałki, po czym przełożyć je do miski i zalać mlekiem, aby dobrze nasiąkła. Kiedy bagietka nasiąknie, osączyć ją ręcznie z nadmiaru mleka i wymieszać z obranym oraz posiekanym drobno czosnkiem. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej pomidory. Wbić do tego po jednym jajku. Wszystko ponownie doprawić do smaku solą, przełożyć na żaroodporny talerz i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć, wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować natką selera.
Komentarze (0)