Pomidory zapiekane z jajkami i bagietką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1546
Pomidory zapiekane z jajkami i bagietką
fot. twohelmetscooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pomidory rzymskie
  • 4 jajka
  • 2 małe bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka 2%
  • natka selera
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Następnie pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Bagietkę pokruszyć na drobne kawałki, po czym przełożyć je do miski i zalać mlekiem, aby dobrze nasiąkła. Kiedy bagietka nasiąknie, osączyć ją ręcznie z nadmiaru mleka i wymieszać z obranym oraz posiekanym drobno czosnkiem. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej pomidory. Wbić do tego po jednym jajku. Wszystko ponownie doprawić do smaku solą, przełożyć na żaroodporny talerz i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć, wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów