Ziemniaki z papryką i orzeszkami pinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1591
Składniki:
- 15 g orzeszków pinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ziemniaki
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ziemniaki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni, wsypać do niego orzeszki pinii i dodać pokrojoną wcześniej paprykę. Następnie oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem do czasu, aż papryka zmięknie. Wtedy dodać do tego ugotowane ziemniaki i wszystko posypać bułką tartą. Doprawić do smaku przyprawami, po czym wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)