Karczochy z podgrzybkami i orzeszkami pinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1740
Karczochy z podgrzybkami i orzeszkami pinii
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g orzeszków pinii
  • 5 g suszonych podgrzybków
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki masła
  • 2 karczochy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Karczochy pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Suszone podgrzybki zalać dwoma szklankami wrzącej wody i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać orzeszki pinii i pokrojone podgrzybki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej karczochy oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do chwili, aż karczochy się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, posypać bułka tartą i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów