Karczochy z podgrzybkami i orzeszkami pinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- 20 g orzeszków pinii
- 5 g suszonych podgrzybków
- 2 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki masła
- 2 karczochy
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Karczochy pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Suszone podgrzybki zalać dwoma szklankami wrzącej wody i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać orzeszki pinii i pokrojone podgrzybki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej karczochy oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do chwili, aż karczochy się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, posypać bułka tartą i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)