Tortilla z jajkiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6153
Tortilla z jajkiem i warzywami
fot. palmetto cheese / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 małe pory
  • 2 placki tortilli
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pory przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać widelcem razem mlekiem oraz mąką. Placki tortilli wysmarować letnią wodą, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Do smażonej tortilli wlać roztrzepane jajka i dodać pokrojone warzywa. Całość smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu całkowitego ścięcia się jaj. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia dodać do tego ugotowane wcześniej pory, zawinąć w rulony, pokroić na porcje i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów