Tortilla z jajkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6153
Składniki:
- 4 jajka
- 4 małe pory
- 2 placki tortilli
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pory przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać widelcem razem mlekiem oraz mąką. Placki tortilli wysmarować letnią wodą, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Do smażonej tortilli wlać roztrzepane jajka i dodać pokrojone warzywa. Całość smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu całkowitego ścięcia się jaj. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia dodać do tego ugotowane wcześniej pory, zawinąć w rulony, pokroić na porcje i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)