Ziemniaki z brukselką i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2637
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 0,5 kg brukselki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do tego miód i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać ugotowaną wcześniej brukselkę, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Całość oprószyć szczyptą soli oraz białego pieprzu.
Komentarze (0)