Ziemniaki z boczkiem, octem i cukrem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2490
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Ocet zmieszać z cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać, aby składniki się roztopiły i polać nimi potrawę.
Komentarze (0)