Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2500
Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Składniki:

  • Składniki (4-6 porcji):
  • 700 g polędwicy wołowej
  • 200 ml octu balsamicznego Ponti
  • 150 ml wody
  • mąka do obtaczania
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 4 łyżki masła
  • rukola lub szparagi
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

• Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
• Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
• W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
• Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów