Skrzydełka z kurczaka pieczone w marynacie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3012
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- Marynata:
- 100 ml sosu sojowego ciemnego
- 80 ml płynnego miodu pszczelego
- 2 świeże gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Gałązki świeżego rozmarynu opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do brytfanki. Wlać do tego sos sojowy, miód i sos Worcestershire. Następnie wsypać mieloną paprykę chili i dodać musztardę Dijon. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Dodać do tego skrzydełka z kurczaka i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Następnie dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odczekać 10 minut, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec do miękkości mięsa.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do brytfanki. Wlać do tego sos sojowy, miód i sos Worcestershire. Następnie wsypać mieloną paprykę chili i dodać musztardę Dijon. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Dodać do tego skrzydełka z kurczaka i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Następnie dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odczekać 10 minut, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec do miękkości mięsa.
Komentarze (0)