Skrzydełka z kurczaka pieczone w marynacie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3012
Skrzydełka z kurczaka pieczone w marynacie
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • Marynata:
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego
  • 80 ml płynnego miodu pszczelego
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Gałązki świeżego rozmarynu opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do brytfanki. Wlać do tego sos sojowy, miód i sos Worcestershire. Następnie wsypać mieloną paprykę chili i dodać musztardę Dijon. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Dodać do tego skrzydełka z kurczaka i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Następnie dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odczekać 10 minut, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec do miękkości mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów