Ziemniaki smażone z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2431
Składniki:
- 40 g ziemniaków
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- przyprawa do ziemniaków
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Ogórka pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Boczek pokroić na kawałki, wrzucić go na rozgrzaną patelnię, przysmażyć, a następnie dodać do niego ziemniaki. Wszystko doprawić pieprzem, solą oraz przyprawą do ziemniaków, dobrze wymieszać i smażyć przez 4 minuty. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Na wierzch dać kwaśną śmietanę, a całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)