Ziemniaki pieczone z cielęciną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3467
Składniki:
- 300 g łopatki cielęcej bez kości
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 liści szałwii
- 1 łyżka mielonego rozmarynu
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bazylię, szałwię oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą woda, po czym przekroić w poprzek i ponacinać połówki nożem w górnej ich części. Mięso podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryką, po czym wykałaczkami przypiąć do niego liście szałwii i przełożyć do naczynia do zapiekania. Do tego samego naczynia włożyć też przygotowane ziemniaki, oprószyć je solą i mielonym majerankiem. Mięso oraz ziemniaki zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości składników. Gotowe wyciągnąć, przełożyć na talerz i podawać z pęczkiem bazylii.
Komentarze (0)