Ziemniaki pieczone z cielęciną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3467
Ziemniaki pieczone z cielęciną
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki cielęcej bez kości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 liści szałwii
  • 1 łyżka mielonego rozmarynu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bazylię, szałwię oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą woda, po czym przekroić w poprzek i ponacinać połówki nożem w górnej ich części. Mięso podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryką, po czym wykałaczkami przypiąć do niego liście szałwii i przełożyć do naczynia do zapiekania. Do tego samego naczynia włożyć też przygotowane ziemniaki, oprószyć je solą i mielonym majerankiem. Mięso oraz ziemniaki zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości składników. Gotowe wyciągnąć, przełożyć na talerz i podawać z pęczkiem bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów