Ziemniaki pieczone faszerowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2489
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 80 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1,5 kg ziemniaków
- pęczek drobnego szczypiorku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, następnie osuszyć i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną aluminiową folią do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200°Ci piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Nożem ściąć górna warstwę pieczonych ziemniaków i wydrążyć je łyżeczką. Wydrążone ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich masło, ser ricotta, wlać śmietanę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozgnieść widelcem. Rozgniecione składniki przełożyć do wydrążonych wcześniej ziemniaków i wszystko udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)