Ziemniaki pieczone faszerowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2489
Ziemniaki pieczone faszerowane
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 80 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, następnie osuszyć i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną aluminiową folią do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200°Ci piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Nożem ściąć górna warstwę pieczonych ziemniaków i wydrążyć je łyżeczką. Wydrążone ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich masło, ser ricotta, wlać śmietanę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i rozgnieść widelcem. Rozgniecione składniki przełożyć do wydrążonych wcześniej ziemniaków i wszystko udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów