Spätzle z soczewicą i parówką
Oceń:
(8 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3530
Składniki:
- 2 parówki drobiowe
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- sól
- Ciasto;
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Sos:
- 2 szklanki brązowej soczewicy
- 2,5 l wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 kostka bulionowa wołowa
- 1 cebula
- 1 marchew
Opis przygotowania:
Marchew umyć i osączyć z wody. Soczewicę opłukać, przełożyć ją do rondla, zalać 2 l wody i moczyć przez 4 godziny.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczypta soli. Wlać do tego wodę, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wycisnąć maszynką do Spätzli lub przez odpowiednie sitko w maszynce do mięsa. Następnie przeciśnięte składniki wrzucić do rondla z 2 l gotującej się wody z 1 łyżką oleju i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: namoczoną wcześniej soczewice wraz z wodą postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Potem cebule obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać make, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. po czym wlać do tego 0,5 l wody, dodać do tego kostkę bulionowa, wymieszać i razem zagotować. Zagotowane składniki przelać do gotowanej soczewicy w rondlu. Następnie marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości.
Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do Spätzli na talerzu. Parówki drobiowe przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l wody, zagotować potem wyciągnąć z wody i dodać do potrawy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczypta soli. Wlać do tego wodę, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wycisnąć maszynką do Spätzli lub przez odpowiednie sitko w maszynce do mięsa. Następnie przeciśnięte składniki wrzucić do rondla z 2 l gotującej się wody z 1 łyżką oleju i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: namoczoną wcześniej soczewice wraz z wodą postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Potem cebule obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać make, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. po czym wlać do tego 0,5 l wody, dodać do tego kostkę bulionowa, wymieszać i razem zagotować. Zagotowane składniki przelać do gotowanej soczewicy w rondlu. Następnie marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości.
Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do Spätzli na talerzu. Parówki drobiowe przełożyć do kolejnego rondla, zalać je 1 l wody, zagotować potem wyciągnąć z wody i dodać do potrawy.
Komentarze (9)
Przepraszam bardzo, ale nie
Mniam Mniam Polecam
Może na zdjęciu nie wygląda za ciekawie ale w smaku Jako tako
Yum Yum, best dinner in UK
Zaskakująco niezłe ale raz w życiu raczej wystarczy.
Still best dinner in my life
Still best dinner EVER<3FOREVER
Ty nie jest zle. Z tym podanym zdjeciem to chyba jakis zart bo wyglada obrzydliwie ale jak ktos potrafi w kuchni cos zrobic to te danie bedzie dobrze wygladalo i dobrze smakowalo. Polecam.
Dokładnie. Tak jak kolega wyżej napisał. Zdjęcie nie oddaje wyglądu tego dania. Po zrobieniu z przepisu wygląda o niebo lepiej. A jak smakuje! Pycha i jeszcze raz pycha! Polecam spróbować.