Ziemniaki Bhaaji

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 764

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście curry
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Paprykę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mielone nasiona kolendry, liście curry, wsypać kurkumę, dodać do tego posiekane chili i obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 15 sekund. Dodać cebulę, mieloną czerwoną paprykę chili i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać gorczycę, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów