Ziemniaki Bhaaji
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 927
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 liście curry
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 zielona papryka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Paprykę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego mielone nasiona kolendry, liście curry, wsypać kurkumę, dodać do tego posiekane chili i obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 15 sekund. Dodać cebulę, mieloną czerwoną paprykę chili i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać gorczycę, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)