Ziemniaczana zapiekanka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4197
Składniki:
- 8 ziemniaków (średnich)
- 3/4 szklanki jogurtu
- 1/8 kostki masła
- 1/4 kg twarogu
- 15 dkg żółtego sera
- 3/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Wrzucić pokruszony twaróg do miski i wymieszać z jogurtem, pieprzem i solą. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce z dużymi dziurkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem a następnie układać na nim na przemian ziemniaki z masą twarogowo-jogurtową. Na koniec posypać wszystko startym żółtym serem i oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.
Komentarze (1)
zrobie to dzisiaj ... mam nadzieje ze bedzie smaczne