Ziemnaki smażone z groszkiem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1341
Składniki:
- 40 g zielonego groszku w łupinie
- 6 dużych ziemniaków
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka przypraw do ziemniaków
- 1 ostra papryczka chili
- olej go głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki, groszek i papryczkę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i przysmażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Następnie osączyć je z tłuszczu, oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą i przełożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić końcówek, potem wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 3 minuty. Usmażony oprószyć solą, oraz drobno pokrojoną papryczką chili i dodać do ziemniaków. Ziarna sezamu wysypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zrumienić i posypać całą potrawę.
Komentarze (0)