Zupa z porów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2526
Zupa z porów
fot. Jofus / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 dag porów bez zielonych części
  • 50 dag ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 l mleka
  • 3 dag masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pory dokładnie umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Porę i ziemniaki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa wyciągnąć z wody, przetrzeć je przez sitko. Mleko zagotować, a następnie wlać gorące razem z przetartymi ziemniakami i porą do wywaru z wody, w którym się gotowały. Zupę dogotować przez 5 minut, dodać masło, by się rozpuściło, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę podawać na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów