Zupa z porów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2526
Składniki:
- 25 dag porów bez zielonych części
- 50 dag ziemniaków
- 1,5 litra wody
- 0,5 l mleka
- 3 dag masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pory dokładnie umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Porę i ziemniaki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa wyciągnąć z wody, przetrzeć je przez sitko. Mleko zagotować, a następnie wlać gorące razem z przetartymi ziemniakami i porą do wywaru z wody, w którym się gotowały. Zupę dogotować przez 5 minut, dodać masło, by się rozpuściło, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę podawać na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze (0)