Zapiekanka z kiełbasą, serem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1721
Składniki:
- 4 małe bagietki
- 5 kiełbasy śląskie
- 4 łyżki tartego sera Gouda
- 4 łyżki oleju
- 4 marchewki
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 2 kiszone ogórki
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla, zalać ją dwoma szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokroić drobno. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Oliwki czerwone osączyć z zalewy. Bagietki przekroić na połówki. Następnie kiełbasę śląską przekroić w poprzek na połówki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Zrumienioną ściągnąć z ognia i nałożyć na przekrojone wcześniej bagietki, po czym dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, osączone z zalewy oliwki i całość posypać tartym serem Gouda. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)