Zapiekanka z kiełbasą, serem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1721
Zapiekanka z kiełbasą, serem i warzywami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 małe bagietki
  • 5 kiełbasy śląskie
  • 4 łyżki tartego sera Gouda
  • 4 łyżki oleju
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 cebule
  • 2 zielone papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do rondla, zalać ją dwoma szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokroić drobno. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Oliwki czerwone osączyć z zalewy. Bagietki przekroić na połówki. Następnie kiełbasę śląską przekroić w poprzek na połówki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Zrumienioną ściągnąć z ognia i nałożyć na przekrojone wcześniej bagietki, po czym dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, osączone z zalewy oliwki i całość posypać tartym serem Gouda. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów