Zapiekanka z fasoli i cebuli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1442
Zapiekanka z fasoli i cebuli
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 5 g tartego parmezanu
  • 4 pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić w cienkie plastry i dodać do ugotowanej fasoli. Składniki posypać tartym parmezanem, szczyptą soli, pieprzu, zalać mlekiem, sosem sojowym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienioną posypać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów