Zapiekanka z fasoli i cebuli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1618
Składniki:
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 5 g tartego parmezanu
- 4 pieczarki
- 2 cebule
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić w cienkie plastry i dodać do ugotowanej fasoli. Składniki posypać tartym parmezanem, szczyptą soli, pieprzu, zalać mlekiem, sosem sojowym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienioną posypać całą potrawę.
Komentarze (0)