Burgery z pieczarek, cebuli z sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1604
Składniki:
- 2 bułki zwykle
- 2 duże pieczarki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 2 gruszki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- pęczek rukoli
Opis przygotowania:
Warzywa, gruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Bułki przekroić na połówki i dodać do rukoli na talerzu. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków, oprószyć je szczyptą soli i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Grzyby smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do przekrojonych bułek. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na kolejnej patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek, mielony kminek i brązowy cukier. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem do chwili, aż połowa wina odparuje. Wówczas ściągnąć z ognia, przełożyć je do usmażonych wcześniej pieczarek i nakryć przekrojoną bułką.
Przygotować sałatkę: kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją na sito, sparzyć wrzącą wodą, przełożyć ją do miski i posypać cukrem pudrem. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je na małe kawałki i dodać do kapusty w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, całość skropić oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do całości na talerzu.
Przygotować sałatkę: kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć ją na sito, sparzyć wrzącą wodą, przełożyć ją do miski i posypać cukrem pudrem. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je na małe kawałki i dodać do kapusty w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, całość skropić oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do całości na talerzu.
Komentarze (0)