Zupa z dyni i pomidorów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2753
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 250 g dyni
- 30 g makaronu ryżowego
- 8 pomidorków cherry
- 6 liści mięty
- 4 cm imbiru
- 3 papryczki czerwone chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody. Ugotowaną dynie odcedzić i zmiksować. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kostkę bulionową zalać 1,5 l wody, dodać do niej zmiksowaną dynię, obrany i pokrojony drobno imbir, czosnek, pokrojoną w słomkę papryczkę chili i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Pomidory przekroić na połowy, zalać je sokiem z cytryny, sosem rybnym i olejem słonecznikowym,. Następnie wymieszać, odczekać 5 minut i przełożyć całość do zupy. Zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować i przelać na makaron.Natkę pietruszki i miętę pokroić drobno i posypać nią zupę.
Komentarze (0)