Zupa z dyni i pomidorów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2753
Zupa z dyni i pomidorów
fot. Simon Aughton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 250 g dyni
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 8 pomidorków cherry
  • 6 liści mięty
  • 4 cm imbiru
  • 3 papryczki czerwone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody. Ugotowaną dynie odcedzić i zmiksować. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kostkę bulionową zalać 1,5 l wody, dodać do niej zmiksowaną dynię, obrany i pokrojony drobno imbir, czosnek, pokrojoną w słomkę papryczkę chili i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Pomidory przekroić na połowy, zalać je sokiem z cytryny, sosem rybnym i olejem słonecznikowym,. Następnie wymieszać, odczekać 5 minut i przełożyć całość do zupy. Zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować i przelać na makaron.Natkę pietruszki i miętę pokroić drobno i posypać nią zupę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów