Ognisty jeż

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1981
Ognisty jeż
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki polewy czekoladowej
  • 4 łyżki spirytusu

Opis przygotowania:

Białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi, małymi porcjami, przypominającymi igły jeża na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, przestudzić i przełożyć na talerz polany polewą czekoladową. Następnie polać spirytusem, podpalić i podawać z otwartym płomieniem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów