Zapiekanka z brokułem i polędwica wołową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1565
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 15 g sera cheddar w plastrach
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawał, ugotować do miękkości i odcedzić. Bagietkę przekroić na połówki, wysmarować je oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Na przekrojoną bagietkę wyłożyć ugotowanego wcześniej brokuła i plastry sera cheddar. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową oprószyć suszonym tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć pod przykryciem do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, pokroić w plastry i dodać do zapiekanki na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, po czym dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)