Zapiekanka z brokułem i polędwica wołową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1565
Zapiekanka z brokułem i polędwica wołową
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 15 g sera cheddar w plastrach
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Brokuła pokroić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawał, ugotować do miękkości i odcedzić. Bagietkę przekroić na połówki, wysmarować je oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Na przekrojoną bagietkę wyłożyć ugotowanego wcześniej brokuła i plastry sera cheddar. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową oprószyć suszonym tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć pod przykryciem do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia, pokroić w plastry i dodać do zapiekanki na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, po czym dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów