Zapiekanka warzywna z burakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2685
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 5 g tartego sera żółtego
- 4 ziemniaki
- 4 buraki czerwone
- 4 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą. Buraki czerwone zalać 1 l wody i ugotować do miękkości ze skórą. Ziemniaki oraz marchew zalać 1,5 l wody i również ugotować do miękkości ze skórą. Następnie wszystkie ugotowane składniki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do nich osączoną z zalewy kukurydzę, obraną oraz pokrojoną w plastry cebule i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość zalać oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem i solą, po czym posypać tartym serem żółtym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)