Zapiekanka warzywna z burakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2685
Zapiekanka warzywna z burakami
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 5 g tartego sera żółtego
  • 4 ziemniaki
  • 4 buraki czerwone
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą. Buraki czerwone zalać 1 l wody i ugotować do miękkości ze skórą. Ziemniaki oraz marchew zalać 1,5 l wody i również ugotować do miękkości ze skórą. Następnie wszystkie ugotowane składniki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do nich osączoną z zalewy kukurydzę, obraną oraz pokrojoną w plastry cebule i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość zalać oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem i solą, po czym posypać tartym serem żółtym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów