Relish czyli sos pomidorowo-paprykowy
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 9572
Składniki:
- 1/2 kg pomidorów (5-6 sztuk)
- 2 słodkie papryki (najlepiej "szpiczaste", ale zwykłe tez mogą być - pamiętajmy, że użycie czerwonej, żółtej, pomarańczowej lub zielonej papryki nieco zmieni smak ego sosu, gdyż każda z nich ma inny aromat)
- 1 duża cebula
- 1/4 kg słodkich jabłek
- 1/4 szkl octu jabłkowego lub winnego
- 1 papryczka chili
- sól
- ewentualnie po pół łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry
Opis przygotowania:
Ilości podane w tym przepisie są orientacyjne - w zależności od preferencji można zrobić relish bardziej pomidorowy lub paprykowy, bardziej czosnkowy, ostrzejszy (więcej chili) lub słodszy (więcej jabłek|) lub kwaśniejszy (więcej octu). Można również poeksperymentować z przyprawami.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona, posiekać dość grubo.
Z papryki usunąć nasiona, posiekać dość grubo.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać.
Cebulę obrać drobno posiekać.
Pomidory, paprykę, jabłka, cebulę włożyć do rondla o grubym dnie, wlać ocet,
Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić powoli bez przykrywki ok godzinę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.
Dusić jeszcze 5 minut.
Lekko zblendować (ale tak, by zostało trochę kawałków warzyw, zwłaszcza papryki).
Doprawić solą, kminem rzymskim i kolendrą do smaku.
Trzymać w lodówce. Można zawekować.
Podawać do zimnych mięs, serów, potraw z grilla, kanapek, jako dip do chipsów.
Z tego przepisu wychodzą dwa słoiki po ok 300ml.
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona, posiekać dość grubo.
Z papryki usunąć nasiona, posiekać dość grubo.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać.
Cebulę obrać drobno posiekać.
Pomidory, paprykę, jabłka, cebulę włożyć do rondla o grubym dnie, wlać ocet,
Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić powoli bez przykrywki ok godzinę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.
Dusić jeszcze 5 minut.
Lekko zblendować (ale tak, by zostało trochę kawałków warzyw, zwłaszcza papryki).
Doprawić solą, kminem rzymskim i kolendrą do smaku.
Trzymać w lodówce. Można zawekować.
Podawać do zimnych mięs, serów, potraw z grilla, kanapek, jako dip do chipsów.
Z tego przepisu wychodzą dwa słoiki po ok 300ml.
Komentarze (0)