Relish czyli sos pomidorowo-paprykowy

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 9572

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów (5-6 sztuk)
  • 2 słodkie papryki (najlepiej "szpiczaste", ale zwykłe tez mogą być - pamiętajmy, że użycie czerwonej, żółtej, pomarańczowej lub zielonej papryki nieco zmieni smak ego sosu, gdyż każda z nich ma inny aromat)
  • 1 duża cebula
  • 1/4 kg słodkich jabłek
  • 1/4 szkl octu jabłkowego lub winnego
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • ewentualnie po pół łyżeczki kminu rzymskiego i kolendry

Opis przygotowania:

Ilości podane w tym przepisie są orientacyjne - w zależności od preferencji można zrobić relish bardziej pomidorowy lub paprykowy, bardziej czosnkowy, ostrzejszy (więcej chili) lub słodszy (więcej jabłek|) lub kwaśniejszy (więcej octu). Można również poeksperymentować z przyprawami.

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona, posiekać dość grubo.
Z papryki usunąć nasiona, posiekać dość grubo.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać.
Cebulę obrać drobno posiekać.
Pomidory, paprykę, jabłka, cebulę włożyć do rondla o grubym dnie, wlać ocet,
Zagotować, zmniejszyć ogień, dusić powoli bez przykrywki ok godzinę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili.
Dusić jeszcze 5 minut.
Lekko zblendować (ale tak, by zostało trochę kawałków warzyw, zwłaszcza papryki).
Doprawić solą, kminem rzymskim i kolendrą do smaku.

Trzymać w lodówce. Można zawekować.
Podawać do zimnych mięs, serów, potraw z grilla, kanapek, jako dip do chipsów.

Z tego przepisu wychodzą dwa słoiki po ok 300ml.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów