Zapiekanka owocowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2330
Składniki:
- 500 g owoców sezonowych (truskawki, gruszki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie)
- 150 g cukru
- 60 g mąki
- 60 g masła
- 0,5 l mleka
- 4 żółtka
- pół laski wanilii
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 kieliszek wiśniówki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i pokrojona drobno wanilią. Owoce dokładnie umyć, pozbawić pestek jeśli są, zmiksować z wiśniówką. Żółtka utrzeć cukrem i dodawać stopniowo do nich mąkę, aby powstała konsystencja kremu. Mleko przecedzić i ponownie zagotować. Na wrzące mleko wylać ciasto, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy, wtedy odstawić z ognia. Do masy dodać 50 g masła. Wysmarować formę do zapiekania masłem, przełożyć do niej owoce i zalać ciastem. Całość włożyć do piekarnika i zapiec przez 10 minut w temperaturze do 180 stopni. Zapiekankę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)