Zapiekanka owocowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2245
Zapiekanka owocowa
fot. jessicafm / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g owoców sezonowych (truskawki, gruszki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie)
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 4 żółtka
  • pół laski wanilii
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 kieliszek wiśniówki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i pokrojona drobno wanilią. Owoce dokładnie umyć, pozbawić pestek jeśli są, zmiksować z wiśniówką. Żółtka utrzeć cukrem i dodawać stopniowo do nich mąkę, aby powstała konsystencja kremu. Mleko przecedzić i ponownie zagotować. Na wrzące mleko wylać ciasto, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy, wtedy odstawić z ognia. Do masy dodać 50 g masła. Wysmarować formę do zapiekania masłem, przełożyć do niej owoce i zalać ciastem. Całość włożyć do piekarnika i zapiec przez 10 minut w temperaturze do 180 stopni. Zapiekankę podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów