Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1069
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z orzechami
fot. steph.clifford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g grzanek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni ono kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ziemniaków w misce. Następnie dodać do tego grzanki, tłuczone orzechy laskowe i tarty parmezan. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do metalowych foremek do ciast. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu zapiekanki wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów