Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1069
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g tłuczonych orzechów laskowych
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g grzanek
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni ono kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ziemniaków w misce. Następnie dodać do tego grzanki, tłuczone orzechy laskowe i tarty parmezan. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do metalowych foremek do ciast. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu zapiekanki wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)