Bourbon jabłkowo-waniliowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1606
Składniki:
- 250 ml bourbon whiskey
- 3 mielone goździki
- 2 jabłka (Ligol)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 laski wanilii
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do słoika. Laskę wanilii rozciąć podłużnie, przełożyć do rondla, zalać wodą, wsypać cukier, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie wlać do tego whiskey, dodać mielony imbir, goździki, po czym całość dokładnie wymieszać i zalać tym pokrojone jabłka. Wszystko zakręcić i włożyć do rondla zalanego do połowy wodą. Szybko zagotować i odstawić na 7 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie składniki przecedzić. Przecedzone jabłka można wykorzystać do ciasta lub deseru. Zalewę przelać do kieliszków.
Komentarze (0)