Zapiekane pomidory

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2769
Zapiekane pomidory
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyj, sparz i zdejmij skórkę. Pomidory potnij na połówki. Łyżeczką wyjmij miąższ ze środka oraz pestki, nie uszkadzając zewnętrznej warstwy miąższu. Odwróć połówki pomidorów do góry dnem, aby wyciekł nadmiar soku. Wyjęty miąższ z pestkami przetrzyj przez sito. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj, podsmaż z przetartym miąższem pomidorów na maśle i napełnij wydrążone połówki pomidorów. Posyp solą, pieprzem, polej oliwą i posyp bułką tartą. Piecz 15 minut w temperaturze 180 C.

Autor: plateau

2 komentarze

Zrobię je sobie jutro

dobrze by smakowalo dodatkowo posypane zoltym serem PYCHOTKA

Podobne przepisy