Zapiekańce z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1822
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 1 białko jajka
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- natka zielonej pietruszki
- Farsz:
- 250 g zielonej fasolki szparagowej w zalewie
- 6 grzybów shitake
- 2 piersi z kurczaka
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- pęczek botwinki
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 1,5 mm i pociąć na kwadraty 15x 15 cm.
Przygotować farsz: warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Botwinkę pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Fasolkę szparagową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Grzyby shitake obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić. Dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i grzyby. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do miękkości składników na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na pokrojone kwadraty z ciasta.
Wszystko dokładnie zawinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować farsz: warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Botwinkę pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skory i pokroić w cienką słomkę. Fasolkę szparagową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Grzyby shitake obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojone mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić. Dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i grzyby. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć do miękkości składników na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na pokrojone kwadraty z ciasta.
Wszystko dokładnie zawinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)