Żabnica w curry z ryżem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2289
Składniki:
- 300 g filetów z żabnicy
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 łyżeczka curry
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, ryż oraz filety z żabnicy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Ryż przesypać do rondla, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak oraz pokrojoną na kawałki natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z żabnicy oprószyć szczyptą soli, pieprzu, curry i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości ryby. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)