Żabie udka z sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2163
Składniki:
- 6 żabich udek
- 1 łyżka brandy
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- Sałatka:
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 sałata strzępiasta
- 1 garść roszponki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Żabie udka po oczyszczeniu przełożyć do miski i skropić je brandy. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do żabich udek w misce. Oprószyć szczyptą soli raz pieprzu i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dymkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić je na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Do zeszklonej dymki dodać żabie udka z miski. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż żabie udka zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.
Przygotować sałatkę: sałatę strzępiastą pokroić na kawałki i przełożyć ją do miski wraz z roszponką i orzeszkami pinii. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego oliwę truflową. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Na sałatkę nałożyć usmażone wcześniej udka żabie wraz z dymką.
Przygotować sałatkę: sałatę strzępiastą pokroić na kawałki i przełożyć ją do miski wraz z roszponką i orzeszkami pinii. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego oliwę truflową. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Na sałatkę nałożyć usmażone wcześniej udka żabie wraz z dymką.
Komentarze (0)