Żabie udka z sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1944
Żabie udka z sałatką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 żabich udek
  • 1 łyżka brandy
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • Sałatka:
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 garść roszponki
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Żabie udka po oczyszczeniu przełożyć do miski i skropić je brandy. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do żabich udek w misce. Oprószyć szczyptą soli raz pieprzu i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dymkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić je na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Do zeszklonej dymki dodać żabie udka z miski. Składniki wymieszać i smażyć do chwili, aż żabie udka zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia.

Przygotować sałatkę: sałatę strzępiastą pokroić na kawałki i przełożyć ją do miski wraz z roszponką i orzeszkami pinii. Następnie doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać do tego oliwę truflową. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Na sałatkę nałożyć usmażone wcześniej udka żabie wraz z dymką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów