Żabie udka smażone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4740
Składniki:
- 40 g mrożonych żabich udek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Żabie udka rozmrozić i dokładnie umyć pod bieżąca wodą (jeśli posiadają skórę to należy ją usunąć). Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać z pokrojoną drobno bazylią oraz czosnkiem granulowanym. Następnie żabie udka namoczyć w jajku, oprószyć pieprzem oraz solą, obtoczyć w wymieszanych składnikach z mąką i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć przez 4 minuty na małym ogniu.
Komentarze (2)
Można tylko nie z ropuchy
czy można to zrobić z naszych polskich żab?