Żabie udka smażone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4740
Żabie udka smażone
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych żabich udek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Żabie udka rozmrozić i dokładnie umyć pod bieżąca wodą (jeśli posiadają skórę to należy ją usunąć). Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać z pokrojoną drobno bazylią oraz czosnkiem granulowanym. Następnie żabie udka namoczyć w jajku, oprószyć pieprzem oraz solą, obtoczyć w wymieszanych składnikach z mąką i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć przez 4 minuty na małym ogniu.

Komentarze (2)

Można tylko nie z ropuchy

czy można to zrobić z naszych polskich żab?

Podobne przepisy

Więcej przepisów