Kacze udka z pieczonymi jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6921
Składniki:
- 4 kacze udka
- 1 kg małych ziemniaków
- 4 jabłka
- 3 cebule
- 3/4 szklanki bulionu z drobiu (z kostki)
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 goździki
- pieprz
- 2 liście laurowe
- sól
- po łyżce oleju i masła
Opis przygotowania:
Ziemniaki gotuj 10 minut w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudź, obierz.
Udka opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na blachę.
Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia udek. Razem z ziemniakami, goździkami i liściem laurowym dodaj do udek. Oprósz majerankiem. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C, od czasu do czasu podlewając bulionem i jabłkowym sokiem.
Jabłka umyj, odetnij wierzchy. Gniazda nasienne wykrój. Rodzynki opłucz, posiekaj, a następnie wymieszaj z migdałami i masłem.
Mieszaniną rodzynek, masła i migdałów napełnij jabłka. Przykryj odciętym kawałkiem. Ułóż obok mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Podawaj z udkami.
Udka opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na blachę.
Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia udek. Razem z ziemniakami, goździkami i liściem laurowym dodaj do udek. Oprósz majerankiem. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C, od czasu do czasu podlewając bulionem i jabłkowym sokiem.
Jabłka umyj, odetnij wierzchy. Gniazda nasienne wykrój. Rodzynki opłucz, posiekaj, a następnie wymieszaj z migdałami i masłem.
Mieszaniną rodzynek, masła i migdałów napełnij jabłka. Przykryj odciętym kawałkiem. Ułóż obok mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Podawaj z udkami.
Komentarze (0)