Kacze udka z pieczonymi jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6921

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 4 jabłka
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki bulionu z drobiu (z kostki)
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 goździki
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • po łyżce oleju i masła

Opis przygotowania:

Ziemniaki gotuj 10 minut w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudź, obierz.

Udka opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na blachę.

Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia udek. Razem z ziemniakami, goździkami i liściem laurowym dodaj do udek. Oprósz majerankiem. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C, od czasu do czasu podlewając bulionem i jabłkowym sokiem.

Jabłka umyj, odetnij wierzchy. Gniazda nasienne wykrój. Rodzynki opłucz, posiekaj, a następnie wymieszaj z migdałami i masłem.

Mieszaniną rodzynek, masła i migdałów napełnij jabłka. Przykryj odciętym kawałkiem. Ułóż obok mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Podawaj z udkami.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów