Ryżowy wulkan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2420
Ryżowy wulkan
fot. harryalverson / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 truskawki
  • 1 polewa jagodowa
  • 1 polewa truskawkowa
  • 1 polewa śmietankowa
  • 1 łyżka jagód
  • 1 małe mango
  • 4 listki mięty
  • sol

Opis przygotowania:

Ryż płukać w zimnej wodzie przez 5 minut. Następnie ugotować go na sypko w 2 szklankach wody i 1 łyżeczką soli. Ugotowany odcedzić, odparować i ułożyć na talerz, formując kopiec. Kopiec ryżowy zalać polewą jagodową w taki sposób, aby cały ryż został namoczony. Na polewę jagodową wylewać polewę śmietankową. Należy wylewać w kilku miejscach, tworząc lawę wulkanu. Na polewę śmietankową wylać tak samo polewę truskawkową. Umyć truskawki, usunąć szypułki i naciąć je w formie stożka wulkanu. Tak przygotowane truskawki nałożyć na wierzch kopca ryżowego. Całość udekorować listkami mięty, owocami mango, jagodami i jedną z polew.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów