Ryżowy wulkan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2420
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 truskawki
- 1 polewa jagodowa
- 1 polewa truskawkowa
- 1 polewa śmietankowa
- 1 łyżka jagód
- 1 małe mango
- 4 listki mięty
- sol
Opis przygotowania:
Ryż płukać w zimnej wodzie przez 5 minut. Następnie ugotować go na sypko w 2 szklankach wody i 1 łyżeczką soli. Ugotowany odcedzić, odparować i ułożyć na talerz, formując kopiec. Kopiec ryżowy zalać polewą jagodową w taki sposób, aby cały ryż został namoczony. Na polewę jagodową wylewać polewę śmietankową. Należy wylewać w kilku miejscach, tworząc lawę wulkanu. Na polewę śmietankową wylać tak samo polewę truskawkową. Umyć truskawki, usunąć szypułki i naciąć je w formie stożka wulkanu. Tak przygotowane truskawki nałożyć na wierzch kopca ryżowego. Całość udekorować listkami mięty, owocami mango, jagodami i jedną z polew.
Komentarze (0)