Wołowina ze szparagami i ryżem w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1123
Składniki:
- 350 g karkówki wołowej bez kości
- 250 g białych szparagów
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do kolejnego rondla, po czym zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Cebule pokroić w cienkie plastry. Mięso pokroić na kawałki i zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili, cebulę i wsypać curry. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego ugotowane szparagi i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)