Wołowina ze szparagami i ryżem w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1123
Wołowina ze szparagami i ryżem w curry
fot. woodenmask / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g karkówki wołowej bez kości
  • 250 g białych szparagów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przełożyć na talerz. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do kolejnego rondla, po czym zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Cebule pokroić w cienkie plastry. Mięso pokroić na kawałki i zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej papryczkę chili, cebulę i wsypać curry. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego ugotowane szparagi i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów