Curry z kurczaka z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1690
Curry z kurczaka z ryżem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mały seler
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz curry i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, imbir, seler i dotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i pokrojoną papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów