Curry z kurczaka z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżeczki curry
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- 1 mały seler
- 1 czerwona papryczka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu oraz curry i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, imbir, seler i dotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i pokrojoną papryczką chili.
Komentarze (0)