Wołowina z woka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2742
Składniki:
- 450 g wołowiny bez kości
- 4 cebule
- 3 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- kwiaty do dekoracji
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki o grubości do 5 mm. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, wrzucić do niego pokrojona wołowinę i podsmażyć z każdej strony. Do mięsa dodać paprykę, czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając. Usmażone mięso i paprykę przełożyć na talerz. Na drugim talerzu roztrzepać jajko widelcem, mąkę wysypać na kolejny. Plastry cebuli obtoczyć w jajku, potem w mące i smażyć w głębokim oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na mięso i udekorować kwiatami. Do spożycia podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)