Wołowina z woka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2742
Wołowina z woka
fot. Aaron Gustafson / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 450 g wołowiny bez kości
  • 4 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kwiaty do dekoracji

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w talarki o grubości do 5 mm. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, wrzucić do niego pokrojona wołowinę i podsmażyć z każdej strony. Do mięsa dodać paprykę, czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając. Usmażone mięso i paprykę przełożyć na talerz. Na drugim talerzu roztrzepać jajko widelcem, mąkę wysypać na kolejny. Plastry cebuli obtoczyć w jajku, potem w mące i smażyć w głębokim oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na mięso i udekorować kwiatami. Do spożycia podawać zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów